Logo Elfstedenweekend

>> De foto’s

Van 28 tot en met 30 juni is het weer zover!! Het Lakes Chapter Holland organiseert haar 7e Alvestêdewykein! Tijdens de voorbereidende werkzaamheden donderdag op camping “Het Koningsdiep” is het koud en valt er (erg) veel regen. We maken ons zorgen over de opkomst. De nacht van donderdag op vrijdag worden we in slaap getikt door de overvloedige regen op de daken van onze slaapplaatsen. ’s Morgens 10 cm wateroverlast in een tent wat met de droger van de camping wordt opgelost, het luchtbed heeft hen van de verdrinkingsdood gered. Onze gasten melden zich al voor het weekeinde, de eerste zijn er overigens al op donderdag, men wil dit evenement hoe dan ook meemaken. In de loop van de middag wordt het campingterrein met tentjes, caravans, campers maar vooral Harley-Davidson motoren bezet. Het opzetten van de nachtverblijven is altijd leuk om van een afstandje te bekijken. Sommige bikers hebben het etablissement in een paar tellen staan, anderen bestuderen tekeningen, stokken en in- en/of uitgangen onder het slaken van de bekende kreten van wanhoop en frustratie. Toch staat alles uiteindelijk lekker geconcentreerd bij elkaar, het ziet er mooi ongeordend en gezellig uit.  Om een uur of zes begeeft men zich naar de snackwagen waar de inwendige mens wordt verzorgd, ook de bar is open, veel bikers houden van bier, geen verrassing. ’s Avonds treedt de huisband van Mien op. Ook al missen ze hier en daar een noot, het is toch erg gezellig. In de nacht van vrijdag op zaterdag valt er weer veel regen. ’s Morgens de Harley van het drassige gras afrijden valt dan ook niet mee, er worden sleuven in het gras getrokken door bikers die de vele, vele, vele  pk’s van zo’n Harley beheerst door de modder moeten zien te loodsen. Het was dan ook zonder hulp bijna niet te doen als je een wat zwaardere uitvoering bezit, zoals een Heritage Softtail bijvoorbeeld.

Dan zaterdag: de Elfstedentocht!! We hebben 230 kilometer voor de boeg, daar ben je wel even mee bezig. Het is gelukkig droog en de voorspellingen zijn prima. Om half negen vertrekt de eerste groep, om half tien de laatste. Er zijn ongeveer honderd Harley’s onderweg door het mooie Friesland. De route is prachtig; afwisselend over bochtige weggetjes, langs bossen, weilanden en water, wat snelle stukken, een idyllisch pontje en een paar open bruggen (dat hoort zo in Friesland). Anne Jan heeft zichzelf met deze route weer overtroffen! De stempelposten zijn met veel aandacht en humor ingericht. Daar hebben we de twee zeer aantrekkelijke en frivole dames Tilly en Bonny in Workum, die met wapperende rokken de bikers proberen te verleiden.  In Dokkum heeft Alle zijn stempelpost ingericht boven in de molen. Je moet vijf zeer steile trappen op om dat noodzakelijk stempeltje te bemachtigen. Als beloning voor die klimpartij krijg je een adembenemend uitzicht over Dokkum  en omgeving, grandioos! Vele bikers lieten een goedkeurend gemompel horen. De geheime stempelpost in Makkum is bijna niet te vinden. Velen hebben daar van de gelegenheid gebruik gemaakt om op de boulevard van Makkum te lunchen, op het terras in de zon!! Dan verder voor de middagtocht die ons uiteindelijk in Drachten bij HD Point doet belanden. Daar wordt na zeer strenge controle van de stempelkaart de felbegeerde pin overhandigd, de pin van dit jaar is die van Workum. Zij die voor de zevende keer meereden kunnen dit kostbare en zeldzame  kleinood op hun vestje plakken! Op de pin staat een lepel afgebeeld, vrij naar de bijnaam van Workummers.

Zo tegen half zeven is een ieder terug op de camping om eerst uit te rusten van de rit en zich vervolgens gereed te maken voor de avond. De barbecue wordt binnen genuttigd want het is bepaald geen zwoele avond. Heel even dreigt er een tekort aan vlees maar dat wordt snel opgelost. Er wordt met parasols gesleept om datgene wat de voerende zwaluwen laten vallen, te ontwijken.

Ja, en dan komen die meiden op het podium. Dat drie meiden zoveel en zo goed geluid kunnen maken, verbijsterend. PRB Experience was bij ons te gast op de HOG Benelux Rally in 2011 en vielen direct op. Verhinderd door een ongeluk vorig jaar gaan ze daar nu bij ons dit jaar weer voluit . In één woord “geweldig”, topband kunnen we samenvattend zeggen. De dansvloer puilt uit, velen zingen mee, het applaus is enorm!! De laatste bikers zoeken om een uur of twee hun mandje op en de rust keert weer in Ureterp, de zwaluwen kunnen weer rustig hun jongen voeren.

Harley Davidson Point Drachter

Zondag wordt een ieder iets later wakker. De één is in een betere conditie dan de ander, maar zo gaat dat! Langzamerhand worden de tentjes en aanverwante artikelen weer op de motor gebonden en gaat een ieder richting zijn of haar woon- of verblijfplaats. We danken hierbij onze geweldige wrotters, onze gasten, onze members, de sponsors en de camping voor een memorabele zevende Alvestêdewykein, tot volgend jaar!

Het bestuur van Lakes Chapter Holland

>> De foto’s