Zondag 30 augustus beloofde een dag zonder al te veel neerslag te worden. Een voorspelling welke niet geheel uitkwam.
Wiebe en ondergetekende werden voor de Leeuwen gegooid met deze eerste rideout in ons prille bestaan als aspirant Roadcaptain. Er moest dus iets speciaals georganiseerd worden. We hadden een route door onze Friese landschap bedacht waar velen (naar onze verwachting) nog nooit hadden gereden.

’s Ochtends werd een ieder welkom geheten in Café Rest. Overwijk in ons pittoreske Tijnje. Een prachtige gelegenheid voor ons om de plaatselijke Horeca op de LCH kaart te zetten. Uitbater Auke Bouma vond dit natuurlijk een geweldig idee en in al zijn enthousiasme bood hij aan om het eerste kop koffie voor zijn rekening te nemen. Hulde aan Auke! Na een woord van welkom, de koffie en het traditionele appelgebak werden de Harley’s aan geslingerd en gingen wij op weg naar Arum. Wiebe in de routebepalende positie met Marcel als wegzetter. Ondergetekende en Pieter sloten de prachtige rij met glimmende rossen. Vele dorpsgenoten zwaaiden ons uit of legden ons vast op de film. Heel leuk zo’n eerste rideout. Via het buurtschap Ulesprong reden wij richting natuurgebied de Deelen. Vervolgens richting Haskerdijken en over de van Sminiawei langs de prachtige woonboerderij van Pieter en Esther. Velen maakten voor het eerst kennis met het mooie dorpje Oldeboorn en een verrassend stukje (beton)weg richting Akkrum.
Van daaruit richting Irnsum en vlak voor dit mooie dorp (o.a. bekend van Atje Keulen – Deelstra) reden we richting Abbingawier. Wederom over een redelijk begaanbare betonweg. Dorpjes als Terzool, Sijbrandaburen en Spears passeerden de revue. Via een mooi stuurweggetje reden wij richting Scharnegoutum. Na Ysbrechtum toucheerden wij Sneek en over de prachtige “Skerdyk” reden wij richting Nijesyl.

Man man, dit is echt Friesland op z’n best. Via Westhem, Blauwhus en Wolsum reed de stoet van prachtige rossen naar Nijland. Hier doken wij onder de A7 door. Via Hartwerd en Burgwerd – door de plaatselijke bewoners uitgeroepen als mooiste dorp van Friesland, hier ben ik het natuurlijk niet mee eens – reden wij richting Lollum. Voor Lollum reden we een gordijn van regen tegemoet en besloot Wiebe om iedereen de gelegenheid te geven een laagje regenkleding aan te trekken. In overleg besloten Wiebe en ik om de route toch maar ietwat aan te passen. Bovendien waren wij achter op schema voor de lunch.

Eenmaal Lollum gepasseerd reden we rechtstreeks naar Arum, waar Bo Anema een prachtige lunch voor ons had geregeld. Een verrassende locatie beste lezers!! Bij Het bedrijf van Vader Syb Anema konden wij de Harley’s binnen parkeren. Wat een luxe! Bo – vitamineBo.nl – had uitgepakt met heerlijke smoothies, overheerlijke Sandwiches, fruit, koffie en thee. Bovendien had liefhebber Syb z’n prachtige “Peterbilt” truck speciaal voor ons opgepoetst en klaargezet voor een fotosessie met alle Harley’s individueel. Anne Rose was bereid om deze fotosessie voor ons te maken. We hebben een prachtig moment gehad in Arum waar wij Bo en Syb Anema zeer dankbaar voor zijn.

Ze hadden behoorlijk uitgepakt. Het weer liet helaas niet toe om de oorspronkelijke route te rijden, dus hebben wij besloten om hier een alternatieve route van te maken. Dat is Wiebe wel toevertrouwd bekend als hij is in deze omgeving! Via een prachtig stukje Slachtedijk en vele andere mooie wegen en dorpjes kwamen wij uiteindelijk aan bij ” op Hatsum” waar enkelen van ons nog even een borrel dronken voor een korte evaluatie. Het was een prachtige dag die ondanks het wisselvallige weer heel goed verliep. Zondag 13 september staat de ASRO gepland. Wellicht zien wij elkander daar.

Lets ride again!! Groet, Gerrit