Zondagmorgen vertrekken we ( Ed & Ursula ) richting Akkrum voor de LCH ride out.
Voor we bij Kromme Knilles aankomen tanken we nog even, want “Volle tank en Lege blaas”.
Als we aankomen is eigenlijk iedereen er al. Een bak koffie en appelgebak voor een ieder.
We hebben een gast vandaag, Jos Cortebeeck uit België wilde met ons het Skûtsje ontdekken.
Natuurlijk van harte welkom! . Ares is er uit Noord Holland en ook Gerard en Rommie zijn weer terug uit Oostenrijk.
Onze Vlielanders Janneke en Dirk zijn van de partij, de broertjes Bas & Sjak, Peter & Mettie, Elsien & Rim, de broertjes Wiebe & Appie met de beide dames, Hessel, Rolf, Kees, Patrick en niet te vergeten onze Dick G en Dick A met zoon Dico.
De rit wordt voorgereden door Pieter, Marcel zet weg en Roeli en Ares zijn de achter rijders. Een mooie opkomst van 28 members.
Precies om 10 uur vertrekken we voor het eerste deel van de rit. Het is fris maar droog en het wordt alleen maar warmer.
We rijden een werkelijk prachtige route langs kronkelige weggetjes, door landerijen en bossen langs o.a. de Veenhoop, Boornbergum, Drachtstercompagnie, Skûlenboarg, Heechsan naar Earnewâld.
Het Skûtsjemuseum. Wat een leuke onderbreking! We worden heel leuk ontvangen en kunnen meteen aanvallen voor de lunch.
Heel goed verzorgd, lekkere broodjes, roggebrood, sûkerbôle en diverse soorten drinken.
We krijgen een mooi verhaal te horen over hoe de vrijwilligers het museum runnen.
Op bedrijventerrein ‘De Stripe’ in Earnewâld staat dit bijzondere museum. Het ontwerp is ontleend aan het ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf.
Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren.
Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht. Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod.
Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.
We worden ontvangen in een gezellige ontvangstruimte, waarin de schipperskroeg te herkennen is.
De stamtafel is een echt skûtsjezwaard. ‘Skûthûs’ en ‘Smidte’ geven een indruk van het vakmanschap van de oude hellingbaas en zijn knechts. In een drietal roefjes proef, ruik en voel je het oude schippersleven, de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen skûtsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden.
Je ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven.
Na het museum stappen we op onze ijzeren rossen en met het kenmerkende Harleygeluid rijden we via Warten, Wergea, Jellum, Matgum, Boazum, richting Jirnsum, Akkrum en via Tjallebert naar de Tynje, naar Restaurant Overwijk. Waar we een afzakkertje nemen en daarna weer richting huis gaan.

Het was een supermooie rit met een heel leuk bezoek aan het Skûtsjemuseum.