Snertrit editie 2022

En het werd me een snertrit.

De lading van bovenstaande zin doet anders vermoeden dan we de dag werkelijk beleefden beste lezers. De snert werd aan het eind van de rideout geserveerd. Maar voor het zover was werd ons een prachtige rit door onze zonnige provincie voorgeschoteld. Ed en Ursula hadden gekozen voor een route dwars door het Friese landschap in al zijn pracht en praal. Bij café “De Herberg” in Waskemeer werden we – 22 members – getrakteerd op koffie met heerlijk “homemade” gebak. De Herberg staat hierom natuurlijk bekend, bovendien is deze locatie bijna de thuishaven van Ed en Ursula. De rit werd extra geladen met een prijsvraag; op welk ingrediënt kom je uit wanneer je de eerste letters van enkele dorpen die we doorkruisten in de juiste volgorde zet? Er was maar één juist antwoord, er was maar één winnaar. Maar daar straks meer over.


Vandaag had onze prille RC Henk Corporaal de eer om voor het eerst als wegzetter te fungeren. En hij deed dit met verve beste lezers. Henk werd meteen door de spreekwoordelijke mangel gehaald gezien het bochtige “circuit” wat Ed had bedacht. Vanuit Waskemeer reden we langs de “Duurswouderheide” richting Bakkeveen. Een prachtig natuurgebied gesitueerd in de driehoek Wijnjewoude/Waskemeer/Bakkeveen. Via Siegerswoude reden we naar Ureterp. We kruisten de A7 en zagen vliegveld Drachten links van ons aan de kim verdwijnen. Toen werd wegzetter Henk op zijn “Skills” aangesproken. Een ritje door woonplan “de Folgeren” met zijn wirwar aan weggetjes en bochten brachten onze prille wegzetter bijna in verlegenheid omdat hij domweg geen rijders meer had om weg te zetten. Henk was na Drachten meteen door de wol geverfd. Hierna reden we via Opeinde en Nijega over een prachtig weggetje richting Oostermeer. Dit feeërieke dorp werd net als andere dorpen meermaals doorkruist. Steeds vanuit een andere richting wat deed vermoeden dat we hier nooit eerder waren geweest. Prachtig uitgezet door Ed en Ursula. Dorpen als Kootstertille, Drogeham, Jistrum en Schuilenburg, Rottevalle en Drachtstercompagnie werden gepasseerd. Alles zag er prachtig uit in het najaarszonnetje. Zelfs de meest doorgewinterde Kerkganger vond het niet erg om te worden gestoord door de sound van onze glimmende rossen. Uiteindelijk kwamen wij aan bij ons eindpunt restaurant “De Stripe”. Hier deden wij ons tegoed aan een heerlijk snertbuffet. Maar voor we mochten aanvallen werd natuurlijk eerst de prijsvraag besproken. Eén antwoord: doperwt, één winnaar: Roeli. De eeuwige roem komt haar toe. Wij genoten van het heerlijke snertbuffet en reden tevreden huiswaarts

Een dankwoord aan Ed en Ursula voor de prachtige rit. Ook een woord van dank aan onze huisfotograaf Dicky de Meer. De prachtige plaatjes die door deze specialist zijn geschoten stonden vrijwel meteen op Facebook. Ook een woord van dank aan onze RC’s Pieter de Vries en ondergetekende voor hun “bescheiden” inbreng als achter rijders.

Gerrit Overwijk