Rondje Friese Klei

Op zondag 8 oktober reden we met achttien enthousiaste motor- en bijrijders de route ‘rondje Friese klei’ van Henk en Kees. Bij het uitzetten van de route kwamen we er al snel achter dat een hele rit door de Friese klei niet haalbaar is op een dag. Dat zijn nogal wat kilometers. Daarom hebben we de route ingekort tot een behapbare ronde.

Met mooi weer zijn we vanuit Harlingen fris begonnen aan de rit, nadat we heerlijke koffie met appelgebak hadden genuttigd. Speciaal voor ons had het Stationsrestaurant Harlingen zijn deuren geopend. Na Harlingen achter ons gelaten te hebben, reden we over de zeedijk letterlijk tussen de schapen door. Met de motor moesten we al slingerend om de wollige viervoeters heen om ze niet te raken. Via mooie boerenweggetjes en pittoreske dorpjes voerden we verder naar Dokkum.

Via de terp van Dokkum zijn we over mooie binnenweggetjes naar ons lunchadres in Damwoude gereden. Hier konden we bij Restaurant de Kruisweg genieten van een heerlijke maaltijd. Ook hadden we hier de gelegenheid om de Friese klei even goed te bekijken. Want dat het Friese klei was hebben we geweten; de meeste van ons hadden een flinke voorraad klei verzameld op de motor, schoenen en kleding. Genoeg om mee naar huis te nemen.

Na de lunch ging de rit weer verder; via mooie slingerwegen tussen bomen, boerderijen en schitterende landhuizen reden we via Leeuwarden naar Sneek. Alwaar we door onze nieuwe member van de club getrakteerd werden op een lekker drankje. Het was een mooie dag met heel wat kilometers (en klei) op de teller.