Puzzeltocht 2023

De grote LCH puzzelrit

Een perfecte dag! Zo kunnen we zaterdag 6 mei 2023 wel omschrijven beste lezers. Het weer was top, de rit was top en de organisatie was top!

Wij waren verzocht om ’s ochtends vanaf 9 uur te verzamelen bij onze dealer/sponsor M-point in Drachten. Het was gezellig. Iedereen was natuurlijk erg benieuwd wat deze dag ons zou brengen, maar nog beter, wat er te halen viel. Want we gingen voor de prijzen nietwaar? Het A-team had de dag tot in de puntjes voorbereid en je kon merken dat hier (heel) veel tijd in is geïnvesteerd. We werden in groepen van 4 ingedeeld. Om de tien minuten gingen we van start voor een puzzelrit in 6 delen door ons mooie Heitelân. Voor we de rossen mochten starten werden we eerst gecheckt op onze verkeersvaardigheid. Daar ging het voor velen al mis! Maar dat was niet van invloed op de rest van de dag. De eerste route bracht ons richting Eernewoude. We reden door het prachtigenatuurgebied “It Wikelslân” waar vogels en waarschijnlijk ook andere dieren zich koesterden in het ochtendzonnetje. Tenminste als ik vogel was geweest had ik het zo gedaan. Maar dit terzijde. De rit eindigde in Burgum achter het Politiebureau. Niet voor een decibelcheck, maar hier moest de eerste opdracht worden uitgevoerd.

Vanuit Burgum reden we door de “Soestpolder” langs het Prinses Margrietkanaal richting Leeuwarden. Deze route onderscheid zich door prachtige weilanden met een geweldige variatie in natuur. Wat wil je als je in de omgeving van de “Ryptsjerker polder”,  “de Groene Ster” en “de Grutte Wielen” rijd. Wat is Friesland toch mooi. De rossen trilden van opwinding en wij trilden mee. Bij het eindpunt van route 2 in “de Groene Ster” werden wij verwend met een heerlijke Bonbon vervaardigd door Anna Rose. Wat een prachtige – en heerlijke – creatie!! Deze Bonbon –  een chocolade Cowboyhoed – deed ons vermoeden wat het onderwerp  van het Elfstedenweekend in 2024 zal behelzen. Bovendienwerden wij verzocht een fysieke puzzel op te lossen. Zo snel mogelijk wel te verstaan. En ook nog collectief als team. Tja, dan komt het op samenwerking aan. Chaos troef beste lezers. Maar uiteindelijk geslaagd. Een mooie weergave van de Pin die aan het einde werd uitgereikt ontwaarde zich bij iedere opgeloste puzzel.  Prachtig ontwerp van ons A-team.

Route 3 bracht ons langs de “Bonkefeart” deels via de Elfstedenroute naar het noorden van Friesland richting “het Bild”. Geweldige kronkelweggetjes deden het uiterste vergen van onze rijderskills. Het was genieten geblazen. De rossen ronkten als nooit te voren. Een ieder had een “smile” van oor tot oor. Via dorpjes als Burdaard, Wanswert, en Alde Leie reden we naar Vrouwenparochie waar bij de “Vrouwbuurtstermolen” een geheime controlepost was gestationeerd. Deze werd niet door iedere groep ontdekt. Deze gingen dus ook gigantisch onderuit in de einduitslag. Deze “Vrouwbuurtstermolen” is op zich een mooie bezienswaardigheid. De Molenaar had een inhoudelijk goed verhaal over het reilen en zeilen van deze gewiekte kolos. Heel interessant. Tijdens het verblijf bij deze post werden we verzocht een berekening te maken van Romeinse cijfers met als uitkomst een belangrijk getal wat slaat op ons jubileumjaar. De wiskundigen onder ons konden hun pret niet op. Ook dit was te merken aan de einduitslag. Via de mooie “Bildster” wegen reden we naar ons lunchadres in Franeker. Bij restaurant “De Stadsherberg” werden de kelen gesmeerd en de magen gevuld. Een klasse lunch werd ons bereid en met verve geserveerd. Hulde aan de medewerkers van dit etablissement.

Route 4 bracht ons vanuit Franeker naar Bolsward. Wederom een route over prachtige binnenweggetjes die zich als een Python door de Friese weilanden kronkelde. Bij “De Broerekerk” in het centrum van Bolsward moesten we een teamfoto maken. Route 6 bracht ons vanuit Bolsward over dorpjes als Tjerkwerd, Blauwhús en Westhem onder Sneek door richting Heeg. Door de weidse weilanden van dit prachtige gebied reden we richting Sloten, langs camping “de Jerden” waar we enkele mooie LCH Elfsteden weekenden hebben beleefd.

Ook hier werd weer een foto gemaakt als bewijs van aanwezigheid. We wilden die prijs nietwaar? Route 6. Vanaf “de Jerden” reden we richting Sondel en via Tacozijl naar de kust van het IJsselmeer.  We toucheerden “de Bremer Wildernis” (de bosrijke omgeving van Gaasterland) en via het centrum van Lemmer – de Harley’s wilden natuurlijk even van zich laten horen – reden we naar het eindpunt van de route. Dit was “The Krib” van Joop en Anna Rose. Deze prachtige locatie word sinds een paar jaar door hun bewoond en leent zich uitstekend voor dit soort activiteiten. Het A-team stond ons op te wachten met bier en bitterballen. Daar doe het toch allemaal voor nietwaar?

Zonder ongelukken en gekkigheden kwamen alle groepen op tijd binnen om de prijsuitreiking bij te wonen. Het A-teamheeft een prachtige jubileum Pin ontwikkeld. Deze werd aan alle deelnemers uitgereikt en kan met trots op de vesten kan worden gespeld. Na de prijsuitreiking werden er mooie foto’s uitgedeeld. Deze waren onderweg geschoten door onze huisfotograaf Dicky de Meer. Waarvoor dank Dicky.

Ik denk dat ik namens iedereen die deze dag heeft beleefd kan zeggen dat we hebben genoten. Van de route, de opdrachten, de organisatie, de ontvangst zowel bij M-point als in Rutten. A-teamers, bedankt voor het dit mooie initiatief. De organisatie stond als een huis. Alle moeite wordt geweldig gewaardeerd. Op naar de volgende jubileumactiviteit; de “American days” bij M-point.

Gerrit Overwijk

.