Het is weer voorbij; het Lakes Chapter Elfstedenweekend. Het was de 8e editie dit jaar en we kijken terug op een grandioos weekend. Dat verzin ik niet hier voor mijn pc maar dat horen we van de gasten van ons weekend, van de campingeigenaren, van andere campinggasten, onschuldige buitenstaanders en toevallige passanten.

LCH_11st_2014__0105Het begon donderdag met de opbouwploeg al direct in een prima sfeertje. Een ieder zocht zijn taak op en al snel kwam er lijn in. Het campingveld werd aangekleed net als de feesthal. Omdat er wk voetbal gaande was bleek daar al veel oranje aanwezig te zijn, kwestie van zwart toevoegen (licht uit doen?) zou je zeggen om op HD kleuren uit te komen! ’s Avonds bij de prachtige zelfgebouwde “caravan” (hoe heet zoiets eigenlijk) van Fokke en Elly kwam de sfeer er goed in en werd alles nog eens stevig doorgesproken. Om een uur of half één waren we er wel uit, het zou goed komen! Wat opvalt is dat de donderdag ploeg steeds groter wordt. Heeft dat iets met de enorme hoeveelheid werk te maken of ligt de oorzaak in de lol die we er bij hebben?

Vrijdag de opbouw afgemaakt, de rallypacks gevuld, de bewegwijzering werd aangebracht en we kregen een lunch die was klaargemaakt door LCH_11st_2014__0192Jan en Tilly. Die soep van Jan is overigens ongeëvenaard. Tussendoor alvast hallo zeggen tegen de al binnendruppelende gasten en kijken naar het tent opzetten (altijd geinig). Tjonge wat heeft die Ed een fans, hij hoefde helemaal niets aan die tent te doen (zie de foto’s). Vanaf een uur of twee ging het echt los en was het een lint aan motoren die door Winand en zijn crew werden ingecheckt. Langzaam liep het veld vol met prachtige motoren, tenten, caravans en campers. Er was een camper van 7500 kg bij en een meter of 4 hoog met garage, werkbank, wasmachine en een binnenzwembad van Olympische afmetingen heb ik me laten vertellen. Plotseling werd er een heel vreemde tent opgezet. Het Kempen Chapter kwam met een enorme paal het centrale veld op en een stuk doek. Ze gingen het neerzetten met een paar haringen waar een zeeschip zich niet voor zou schamen om aan vast te liggen. Eenmaal opgezet bleek het om een enorme Red Bull tent te gaan waar ze keurig de motoren onder parkeerden. Er stond een gigantische eyecatcher op ons veld (zie de foto’s)! Tja, daar kon onze infotent echt niet tegen op.

De vrijdagavond stond de snackwagen klaar om een ieder van een heerlijk stukje junkfood te voorzien. Om 18.00 was het verzamelen voor het skûtsjesilen. We liepen met een kleine 30 man/vrouw naar de 2 skûtsjes en gingen, na een korte uitleg van de schipper, aan boord. Klaas voer met een klein bootje met ons op en gaf zo Jantinus de gelegenheid een aantal foto’s vanaf het water te maken. Ook bleken 2 mensen die zich wel hadden ingeschreven maar niet op tijd waren door Klaas aan boord te zijn genomen, zij werden keurig via een enter-actie afgezet. Het hele Slotermeer was van ons en een weldadige, serene, rust kwam er over die stoere opvarenden in Harley kledij. Niks geen open pijpen, sirenes e.d. nee, absolute stilte, men was duidelijk zwaar onder de indruk, ik meende bijna een meditatief moment te zien ontstaan. Om een uur of negen waren we weer terug in de haven en begaven we ons weer naar de camping, terug naar de harde realiteit. Ik hoorde iets over Harleys inruilen voor een zeilscheepje….!

De muziek ’s avonds werd door 2 deejays verzorgd. Ze waren zo goed dat er zelfs een polonaise ontstond! Nou krijg dat maar voor elkaar bij dit serieus rock publiek! Grote klasse dus en het werd redelijk laat geloof ik.

’s Nachts werd ik wakker van onweer en keiharde regen en maakte me grote zorgen over de dag van morgen, “als we het maar droog houden” piekerde ik, niet dat piekeren helpt overigens. Er waren mensen die, op mijn opmerking over het weer ’s nachts, zeiden dat ze er niets van hadden gemerkt. Hoe dat mogelijk is begrijp ik niet, maar jaloersheid maakte zich van mij meester. Zaterdag ging alweer vroeg de wekker, er stond een Elfstedentocht van 280 km op het programma. Het weer zag er prima uit en het beloofde een mooie dag te worden. Dat werd het ook. Om half tien was iedereen weg en werden Friesland en Groningen onveilig gemaakt door een groot aantal Harleys. Een stempelpost/koffiestop in Bolsward bij Us Heit, één van onze sponsors, een stempelpost in Holwerd aan het wad op de pier, een stempelpost in “de Blokhuispoort” de oude gevangenis in Leeuwarden. We werden daar afgestempeld door twee zeer charmante politieagentes en sommige namen de gelegenheid te baat om even in de gevangenis te zitten. Gedurende de rit bleef het bijna droog. De voorrijder van de groep waar ik in reed ging een klein stukje om via Grootegast, waarom begrijpt niemand. Nou, dat hebben we geweten, bij het passeren van het plaatsnaambord begon het te regenen en bij het verlaten van de gemeente was het weer droog. Je zou er maar wonen….! Uiteindelijk kwamen we weer aan bij de camping. Daar stond Klaas voor de grote finale. Hij had zich verkleed als eigentijdse monnik met bijzonder ondergoed onder zijn pij en zegende met een wc borstel uitgebreid een ieder die binnenkwam. De dames gunde hij tevens een blik op zijn ondergoed hetgeen luid gejoel tot gevolg had. De laatste stempel werd gescoord en na een stuk Fries suikerbrood ontving men de pin na strenge controle van de stempelkaart. Iedereen kwam veilig binnen en begaf zich naar het campingterrein waar de bar werd geopend.

De bbq werd klaargezet en bleek van uitzonderlijke kwaliteit. Prachtig vlees, heerlijke salades en sauzen. Na opening door Jantinus viel een ieder aan op al dat lekkers. Na een uur of anderhalf werd het stiller rond de vuren behoudens Auke, die ging stationair door, waar laat ie het! Rimpelloos liep de bbq over in de avond. Tijdens het eten hoorden we de rockband “van Lunteren” zich al gereedmaken voor hun optreden. Na de eerste verkennende nummers kwamen de dansers onder ons zich melden en lieten hun kunsten op de vloer zien. Ik zag oude liefdes tot nieuwe bloei komen, kreeg er de tranen van in de ogen! Sommige onder ons dronken een biertje wat bij de bar werd gehaald waar onze onvolprezen barofficers het razend druk hadden om samen met Richard alle glazen gevuld te houden. Naast de campingeigenaren zag ik ook diverse campinggasten op de dansvloer die zich uitstekend vermaakten! Ook zij hadden wel trek in een biertje geloof ik en hadden de avond van hun leven. De muziek eindigde volgens afspraak om 01.15 maar het “opruimen” duurde nog lang!!

De volgende ochtend werd een ieder op zijn of haar manier wakker, daar zal ik verder niet over uitwijden. De tentjes werden afgebroken en op de motoren gebonden en een ieder keerde huiswaarts. Iedereen vertrok met droog weer maar of dat voor de hele thuisreis gold weet ik niet. We kregen niets dan complimenten over het weekend, men had het duidelijk naar zijn en haar zin gehad. Volgend jaar nog meer gasten als we de opmerkingen mogen geloven!!

Met veel plezier hebben we het evenement dit jaar weer georganiseerd en danken onze gasten voor hun aanwezigheid, gezelligheid en vriendschap. Graag sluit ik af door te zeggen dat we als bestuur veel hulp hebben gehad van al onze wrotters, zonder hen geen weekend. De campingeigenaren Yvonne, Gradus en zoon Wouter bedanken wij voor het in ons gestelde vertrouwen. Ze hebben hun camping voor volgend jaar alweer aangeboden en daar konden we zo maar eens gebruik van gaan maken!!

Met vriendelijke groet,

Kees de Vries

namens Bestuur Lakes Chapter Holland