Gerommel tussen de kruinen. 2022

We verkenden de veluwe.
En of het rommelde.
08-05-2022

21 liefhebbers melden zich in het Fletcher Hotel in Steenwijk voor de tweede geplande rideout van dit seizoen. Het was een zonnige maar – vooral in het begin – frisse dag.
Gerommel tussen de kruinen is een bedenksel van ondergetekende en geeft aan dat er gereden wordt in bosrijk gebied. De eerste kilometers deden de deelnemers anders vermoeden. Om in de bosrijke omgeving van de Veluwe te komen moesten we eerst een aantal kilometers over de autobaan trotseren. “En block” en keurig baksteensgewijs reden we richting Zwolle. Onder begeleiding van de Dinant, Wiebe en Henk Corporaal – nieuw in deze functie – die fungeerden als RC ging dit als de brandweer.

Bij Hattem aanschouwden we de eerste kruinen van de Veluwe. Prachtig Bosrijk gebied afgewisseld met karakteristieke landerijen trokken ons gezichtsveld voorbij. Via Wapenveld, Heerde en Epe naderden wij Emst. Van hieruit reden wij richting Vierhouten. De bedoeling was de chapterleden te laten zien via welk een prachtige routes de mooiste plekken van de Veluwe te benaderen. Tussen Emst en Vierhouten is het meteen prijs. Uitgestrekte heidevelden en prachtige oude bossen trokken aan ons voorbij. Natuurlijk, je moet hier oog voor hebben, maar de liefhebber geniet. Dat is een waarheid als een Koe. De Veluwe is rijk aan Wild. Misschien kwam het door het gerommel van de Harley’s, maar het enigste Wild wat wij ontdekten waren de 123 dooie muggen die uiteindelijk waren meegelift deze dag. De everzwijnen en damherten lagen waarschijnlijk gapend van verveling te aanschouwen hoe een stelletje lawaaischoppers hun Moederdag rust verstoorden. Enfin, het deerde ons niet.
Genietend van de route langs dorpjes als Gortel, Elspeet, Uddel en Assel stuurden wij onze Harley’s over de strakke asfalt paden die de Veluwe rijk is. Rustig aan natuurlijk. Jakkeren hoort er niet bij zo’n dag als vandaag. Wij toucheerden het dorpje Radio Kootwijk en reden richting Hoenderloo. Jawel beste lezers dwars door het Deelerwoud. En net voorbij het Arnhems Oorlogsmuseum reden we naar ons lunchadres; Pannenkoekhuis Schaarsbergen. Een voor ondergetekende vertrouwd adres beste lezers. Een bezoek aan dit etablissement mag niet ontbreken tijdens een tocht als deze.

Ik zag tevreden gezichten in mijn spiegels. Ik had met deze rit tot nu toe een goede keus gemaakt. Na de lunch reden we een stukje terug naar Hoenderloo en begonnen aan het tweede deel van de route. Na een tankstop vervolgden we onze weg via De Krim (niet te verwarren met….) richting Beekbergen. Hier rijd je o.a. door het dorpje Lieren waar de Veluwe Stoomtrein Maatschappij is gevestigd. Een prachtige route waar je de overgang van de Veluwe naar het IJsselgebied op een prachtige wijze voorgeschoteld krijgt. Uiteindelijk kwamen we bij het gehuchtje Steenenkamer. Dit is vergroeid met Deventer. Via de westkant van de IJssel reden we over een prachtige dijkweg weer richting Hattem wat tevens het eindpunt van de route was. Gezien de reacties was het een geslaagde dag. Met een ietwat uitgedunde groep – enkelen van ons verkozen een andere route huiswaarts – reden we terug naar Steenwijk waar we onder het genot van een verfrissing de dag nog even evalueerden. De missie was geslaagd. Het had gedonderd tussen de kruinen van de Veluwe. De chapterleden waren tevreden gezien de reacties die ik naderhand mocht ontvangen.

let’s ride again.
Groet Gerrit