Een rondje Drenthe

De eerste Ride Out van 2022; Een rondje Drenthe……

Fris maar droog, klein maar gezellig! Zo kunnen we de dag beknopt omschrijven beste lezers. We waren uitgenodigd voor koffie met gebak in Café restaurant Overwijk in het pittoreske Tijnje.

Een klein maar gezellige groepje “Die Hards with a Harley” hadden deze frisse zondagochtend ingepland om hun ros weer eens uit te laten. De eerste formele LCH Rideout van het seizoen stond op het punt om van start te gaan.

Gastheer en gastvrouw Marcel en Roeli hadden een leuke route bedacht die ons door de omgeving van zuidoost Friesland en Drenthe zou brengen. Gezien de omvang van de groep besloten we zonder het “wegzetsysteem” te rijden. Dat ging prima beste lezers. Voorrijder Marcel bracht ons via het van oudsher Turfdorp Nij Beets via Boornbergum richting Drachten.

We toucheerden de gemeentegrenzen van Smallingerland alvorens wij Ureterp wakker schudden met het gedonder van onze Harley’s. Via de Opsterlandse wouden reden we naar het mooie Bakkeveen, een bosrijk gebied met glooiende heidevelden. Drenthe lag uitnodigend op ons te wachten. Er waren meer hobbyisten onderweg getuige de grote groep paardrijders die in de verte onze wegen kruisten. Marcel kent het protocol en al snel stond de gehele groep te wachten zodat deze 1 pk genieters kalm hun weg konden vervolgen zonder dat hun rossen in de stress konden raken. Respect voor elkaars hobby toch?

Drenthe heeft een geheel eigen karakter. Bosrijk, klinkerweggetjes, schaapskooien en kleine jongetjes die weigeren voor bruine bonen te bidden. Altijd mooi om met de Harley te verkennen. We reden langs Veenhuizen met de herkenbare woningbouw met ieders zijn eigen opschrift. Daarna richting Ravenswoud, dwars door het prachtige Fochtelooerveen. Ook de dierenwereld verkoos de warmte van hun holletjes gezien de stilte in dit natuurgebied. Prachtig! Via Smilde en Appelscha reden we naar ons lunchadres nabij Elsloo. De koffie en warme chocolademelk ging er in als……. nou ja, koffie en chocolademelk.

Na de lunch ging de rit richting Makkinga, Jubbega, richting de Beetsterzwaagse bossen. Na de Hemrik en net voor Beetsterzwaag namen we de afslag naar Terwispel waar het Café van wijlen Jolke werd gepasseerd. Via het prachtige natuurgebied “de Deelen” reden we richting Akkrum waar we bij de Kromme Knilles ons tegoed deden aan – wederom – koffie en warme chocolademelk. De rit eindigde zoals we er aan begonnen, gezellig en met tevreden gezichten.

Marcel en Roeli werden bedankt voor hun inzet voor en tijdens deze rideout. Over 14 dagen staat de Big5 op de planning. Daarna gaan we de natuur van de Veluwe verkennen. Deze rit (gedonder tussen de kruinen) staat gepland op zondag 8 mei.