29-11-2013

WILLEM DE KANT OVER GABON

Met een Harley off the road, what road!
Voor deze eerste chapteravond in de winterpauze 2013-2014 hadden we Willem de Kant, Lakes chapterlid, bereid gevonden zijn verhaal te vertellen. Willem is gedurende 4 jaar door Defensie uitgeleend aan de Franse troepen in Gabon. Samen met Marjolein, ook Lakes chapterlid, hebben zij het één en ander meegemaakt waarvan ze ons deelgenoot hebben gemaakt door een enthousiast verhaal en prachtige foto’s.

Invalid Displayed Gallery

Na wat obligaat gehannes met beamer en scherm stond de boel om 20.20 uur gereed en kon Willem, na een korte intro door Freerk, zijn verhaal beginnen onder toeziend oog van Marjolein. Waar ligt Gabon eigenlijk, wat deden ze daar, hoe ziet dat land eruit, alles hoorden en zagen we. Toen werd het spannend. Willem heeft namelijk zijn Road King vanuit Nederland naar Gabon laten verschepen. Er is een douaneplaat op gekomen en zo kon hij zijn Harley daar gebruiken. De Road King werd vervoerd in een krat op een onderstel dat bij de HD dealer vandaan kwam. Laten we zeggen dat de manier waarop de Road King in Gabon uit de vrachtwagen werd gehaald apart was. Zo apart dat velen van ons in absolute paniek zouden zijn geraakt en een trauma voor het leven hadden opgelopen, maar het kwam goed. De Harley stond in Gabon op zijn eigen bandjes met de Nederlandse en de Friese vlag achterop, op de koplamp zag ik een oranje knuffelleeuwtje. Een Nederlander op een Harley in Gabon zie je niet iedere dag, dat zullen ze weten.

Willem heeft er een aantal flinke ritten mee gemaakt, Marjolein twee, ze was er wel klaar mee na de tweede keer en wij begrijpen dat. De wegen daar zijn niet wat wij gewend zijn om het maar kort samen te vatten. Een KTM off the road motor of iets dergelijks is daar meer op zijn plek. Diepe gaten in de weg, stukken onverhard, plassen zo diep dat je een snorkel en wetsuit nodig had, allerlei gedierte van slangen, apen tot krokodillen en dat soort huisdieren. Verkeersregels zijn er wel maar dat was het dan, een rood stoplicht, zinloos! Snelheden waar de rillingen van over je rug lopen en ongelukken als gevolg van roekeloosheid. Maar Willem met zijn Road King (zo’n 350 kilo) gewoon doorrijden, petje af! 

Ze hebben ook een tweetal tourritten door Zuid Afrika gemaakt. Volgens Willem en Marjolein een absolute aanrader. Prachtig deel van de wereld, geweldige mensen, gastvrij en prima hotels en ook nog goed betaalbaar. Je kunt ook olifantjes, leeuwtjes, neushoorntjes en dat soort aaibare diertjes bewonderen! Het chapter moet daar een keer heen hadden we bedacht. Probleem is dat er geen Harley’s meer worden verhuurd wegens teveel schades. Dan de eigen Harley meenemen, moeten we ze eerst leren zwemmen of vliegen, hoewel, er zijn opties!!

We hebben genoten van een geweldig verhaal van twee van onze leden, met een Harley door de jungle!! Willem en Marjolein, hartelijk bedankt!!
Rest me jullie hele fijne dagen toe te wensen, een paar Harley cadeautjes, een gezellig oud en nieuw en we zien elkaar op de nieuwjaarsreceptie op 10 januari 2014!

Kees de Vries