5 Provinciën rideout op zondag 17 oktober 2021

Het was een frisse en vooral vroege zondagochtend beste lezers. Toch waren er een 9 tal “die hards” die alle redenen om toch maar de warme dekens te blijven verkiezen boven het zadel van de koude ros, naast zich neer te leggen.

Onze actieve members Joop en Anne Rose hadden een mooie rideout voorbereid. Natuurlijk startend vanuit hun prachtige woning in Rutten hadden we meteen de eerste provincie te pakken. Het fijne aroma van koffie kwam ons tegemoet toen Joop de deuren van zijn Bar opende. Geserveerd met een flink stuk appelgebak smaakte dit heerlijk en ging er in als een preek in een ouderling. Gezien het etablissement waar Joop en Anne Rose zich hebben genesteld een perfecte woordspeling lijkt me.

Omdat de groep vrij klein was besloten we om zonder wegzetter en (tweede) achter rijder van start te gaan. Ik mocht derhalve vrijaf, maar ben toch maar meegegaan. We doorkruisten de Flevopolder met zijn karakteristieke landschap. Via Schoterzijl en Slijkenburg (onderweg toucheerden wij Overijssel) reden we over een prachtig dijkweggetje langs de Linde richting Wolvega. Via de Tjongervallei naar Donkerbroek, vlak voor Veenhuizen richting Haulerwijk en op naar Norg. Friesland uit, Drenthe in.

In Norg stonde de eerste stop gepland. Deze was meer dan welkom. We kregen van Joop de gelegenheid om de beentjes te strekken, de plas te plegen en een warme kop koffie te drinken. Enkelen van ons vulden hun ros met de momenteel bijna edele brandstof die we in Norg voor € 1.98 mochten tanken. De tocht ging verder over de prachtige weggetjes die het Drentse landschap ons te bieden heeft. We doorkruisten Eelde, langs Groninger Airport en via het prachtige Haren met haar geweldige Herenhuizen en Villa’s reden wij door magnifieke dorpjes als: Waterhuizen, Engelbert en Harkstede. Via Scharmer en Woudbloem passeerden wij het Slochterdiep. In en rond het dorpje Overschild waren de perikelen rond de gaswinning en vooral wat het heeft veroorzaakt duidelijk te zien. Het was of reden wij door oorlogsgebied. Woningen waren gestut of dichtgetimmerd. Het was een trieste aanblik. Via Steendam, Siddeburen en Wagenborgen kwamen we uiteindelijk aan bij ons lunchadres in Nieuwolda. Café de Brug had de koffie klaar en de kachel warm. De broodjes kaas en kroket, het gebakken eitje en de soep werden smaakvol verorbert.

Ondertussen was de groep uitgebreid naar 13 members. Dinand stond ons op te wachten, Anne Rose had nog even de afwas gedaan en was ons daarna achterna gereden en “good old die hards” Peter en Mettie hadden hun nieuwe Ultra bereid gevonden hen naar dit pittoreske dorpje te brengen. 13 Members op karakter door de 5 provinciën.

Na de lunch reden we richting Noordbroek en Uiterburen richting Zuidbroek. Via Hoogezand/Sappermeer wederom naar het Drentse land. Via Spijkerboor en dorpjes als Annen en Anloo ging het richting Friesland. Via Amen, Hoog- en Laaghalen reden we naar Smilde. Op het punt waar de Drentse Hoofdvaart de Opsterlandse Compagnonsvaart kruist gingen wij rechtsaf richting Appelscha. Hier werd door enkelen van ons voor de laatste maal getankt. Het laatste stukje ging door het Drents Friesche wold naar Donkerbroek. Bij het Witte Huis werd Joop bedankt voor de prachtige rit en namen we afscheid van elkaar. Het was weer een om te onthouden.


Let’s ride again.
Groet, Gerrit