VAARTOCHT OP DE FRISIAN QUEEN

Zondagmiddag 25 maart begeven we ons naar Akkrum, we gaan varen met een raderboot! Het weer ziet er niet gezellig uit voor een vaartochtje, het is erg bewolkt. Echter, hoe dichter we bij Akkrum komen hoe meer de zon gaat schijnen, sterker nog, het wordt fantastisch weer.

Wat is er aan de hand? Op 26 maart 1998 is ons onvolprezen chapter opgericht. Voor de goede rekenaars onder ons is dat 20 jaar geleden, dus reden voor een feestje dachten we. Er zijn drie momenten aangewezen om dit heuglijke feit te vieren, vandaag voor de eerste viering is de raderboot Frisian Queen afgehuurd. De opkomst was, mede door de grootschalige aandacht die er aan is gegeven, ongeveer 80 personen.

Bij aankomst aan de kade worden we verwelkomd door de kapitein (in vol ornaat) en het bestuur (in vol ornaat). De inrichting van de boot is echt scheeps, met veel hout en koper. De DJ vult de ruimtes al met toepasselijke muziek, langzaam loopt de boot vol. We kunnen ons verspreiden over twee dekken, er is genoeg plek voor iedereen. Na een kopje koffie worden al snel de glaasjes gevuld en loopt iedereen een beetje rond om het schip te verkennen. Achterop zit zo’n groot rad om het schip te doen voortbewegen dan wel om net te doen alsof. Om 18.00 worden de landvasten binnen gehaald en komt de boot in beweging, het zonnetje schijnt uitbundig. We varen richting Grou om nog iemand op te halen. We trekken veel bekijks, niet in de laatste plaats vanwege de vele Harley-Davidson banners aan het schip. Jantinus neemt het woord en heet iedereen natuurlijk van harte welkom. Hij vertelt dat onder de opvarenden zich ook Yvonne en Gerhardus van Camping De Jerden bevinden, de camping is verkocht en zij gaan op Curaçao wonen. Ze zijn uitgenodigd om afscheid van hen te nemen en ze te bedanken voor de jaren van uitstekende samenwerking bij onze Elfsteden weekenden. Ook meldt Jantinus het bestaan van de “Denktank”. Een prachtig door A&M uit Ten Boer ge-airbrush-te Harley tank met een gleuf om de ideeën en gedachten van onze members in te deponeren. Hij zal bij HD-Point worden neergezet.

 

Na een uurtje varen en borrelen wordt het eten op tafel gezet. Omdat we aan boord zijn is dit natuurlijk “captains dinner” geworden, heerlijk. Er wordt goed van gegeten, zeezieke mensen heb ik niet kunnen vinden. Na het eten wordt het wat donkerder en krijgt de boot een bepaalde intimiteit zoals je alleen op schepen hebt. Zodanig zelfs dat er een niet onverdienstelijke paaldans voorstelling wordt gegeven. Daarna staat de dansvloer al snel vol en dendert de rock over het verstilde water. We kunnen bij veel huizen naar binnen kijken, zij kijken naar ons feestje en er wordt enthousiast gezwaaid. Om tien uur ligt de boot weer vast en keren we voldaan huiswaarts.

 

Vanaf deze plek wil ik graag dank zeggen en een compliment geven aan de organisatie, het schip en haar bemanning, het was een memorabele eerste viering van ons 20-jarig bestaan.

Met hartelijke groet,
Kees de Vries.